Interview met Hugo Nijhoff

Projectdirecteur Hugo Nijhoff van AM over Haarzicht

‘Niet zo stenig, maar landelijk en dorps wonen’

Hugo Nijhoff is projectdirecteur Haarzicht bij AM. Hij is vanaf het begin bij het nieuwbouwproject betrokken en noemt zichzelf met een lach ‘Het DNA van Haarzicht’. AM werkt in het project Haarzicht samen met Bunnik Projecten. Daarnaast is de Gemeente Utrecht partner in het project. We spraken met Hugo over de ontwikkeling van Haarzicht en vooral over het bijzondere karakter van deze nieuwe woonwijk vlakbij Vleuten.

Hudo Nijhoff

Welke taken heeft een projectdirecteur?

'Alles begint met het verwerven van de grond, de acquisitie. Daarna maak je plannen, ontwikkel je ideeën op basis van de vragen: wat voor gebied is het, wat is het karakter? Voor wie bouwen we? Wat voor woningen passen er in het project? En hoeveel woningen?'

Hugo Nijhof benadrukt dat alle belanghebbenden bij de planvorming betrokken worden. ‘We hebben een klankbordgroep opgericht waaraan zoveel mogelijk belanghebbenden deelnemen zoals omwonenden, ondernemers, Natuurmonumenten, een school en een makelaar. Die is tot nu toe twaalf keer bijeengekomen.

We hebben al sinds 2011 consumentenpanels, die met ons meedenken over het stedenbouwkundigplan en de architectuur van de woningen. En daar gaan we gewoon mee door; we blijven onderzoeken of we het goed doen of niet.’

Wat maakt Haarzicht zo bijzonder?

‘Dat is allereerst de locatie, de plaats waar de wijk komt te liggen. Haarzicht ligt tegen de bestaande dorpsrand van Vleuten. Je loopt zo het natuur- en recreatiegebied het Wielreveld in met als hoogtepunt het landgoed De Haar met het gelijknamige kasteel. De voorzieningen in het centrum van Vleuten liggen op enkele minuten fietsen en je bent in drie minuten rijden op de snelweg. Wat de locatie ook bijzonder maakt is een rijk historisch verleden met bijzondere archeologie die we ook zichtbaar willen maken.

De nieuwe wijk krijgt een aantrekkelijk karakter: Haarzicht voelt ‘niet zo stenig’ aan, maar krijgt een landelijk uitstraling dankzij veel groen, bomen en hagen. Je loopt gewoon op de straat, je parkeert je auto in de grasberm. Dat maakt Haarzicht eigenzinnig en bijzonder.

Ook de woningen verdienen een vermelding: AM bouwt in Haarzicht ruime woningen, geplaatst op royale percelen. U kunt de artist impressions van de architecten hier bekijken. Uitgangspunt voor de woningen is dat zij duurzaam zijn. Zo komen er woningen volgens het principe ‘nul op de meter’. Dankzij zonnepanelen, warmtewisselaars en andere technieken wordt in de eigen behoefte van elektriciteit en warmte voorzien.

Je loopt gewoon op straat, en parkeert je auto in de berm.

Wie komen er in Haarzicht wonen?

‘Het kwaliteitsniveau maakt de woningen geschikt voor doorstromers, mensen die nu in Utrecht of Leidsche Rijn wonen en op zoek zijn naar een ruimere woning op een grotere kavel. Het gaat met name om hoog opgeleide werkenden, bijvoorbeeld aan de universiteit. Zij moeten vaak hun heil zoeken buiten de stad Utrecht, bijvoorbeeld in Zeist of op de Utrechtse Heuvelrug. Het zou ons niet verbazen als er ook belangstelling komt uit Amsterdam, Abcoude en Vinkeveen, want de Provinciale Woningmonitor meldt dat er een tekort is aan woningen in een omgeving zoals Haarzicht die biedt: dorps en landelijk, maar met de stad en alle voorzieningen in de buurt en het werk op korte afstand.’

Deel dit artikel:
Ik heb belangstelling  Ik heb belangstelling

Grondbank Haarzicht
Omgevingsmanager: Bert Oskam
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
030-609 72 96
info@haarzichtvleuten.nl

Grondbank Haarzicht
Ligging van het project