Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Dit middeleeuwse kasteel werd in de loop van de veertiende eeuw gebouwd op een hoger gelegen stroomrug langs een dode arm van de Rijn, dit is een hare. Het wordt voor het eerst in 1391 vermeld. In de vijftiende eeuw kreeg Kasteel de Haar de grote, nog altijd bestaande, vijfhoekige plattegrond. Waarschijnlijk kreeg het deze vorm nadat het kasteel tijdens de twisten tussen de bisschop en de stad Utrecht in 1482 verwoest werd. Het kasteel werd na deze verwoesting herbouwd, maar raakte uiteindelijk in de loop van de achttiende en negentiende eeuw geheel vervallen.

Baron Etienne en architect Cuypers

Aan het einde van de 19de eeuw besloot de jonge eigenaar baron Etienne van Zuylen van Nijevelt de voorouderlijke woning in grootse stijl te laten restaureren. De opdracht voor de herbouw werd gegeven aan architect Pierre Cuypers.

Herbouw van het kasteel

In 1892 werd begonnen met het grote herbouw project en vonden de eerste werkzaamheden aan het kasteel plaats. Tijdens deze herbouw werden de bestaande, nog hoog opgaande, vijftiende-eeuwse muren gerestaureerd en opgenomen in het nieuwe ontwerp. In een periode van nog geen 20 jaar verrees een indrukwekkend bouwwerk. Het resultaat hiervan is tegenwoordig voor iedereen te bezichtigen.

Een waar 'Gesamtkunstwerk'

Het bijzondere van De Haar is dat het kasteel nu ruim honderd jaar geleden geheel gerestaureerd en gedeeltelijk herbouwd werd op een manier die in Europa zijn weerga niet kent. Hierbij gaat het niet alleen om de architectuur, maar ook om het interieur en de tuinen. Zelfs de kapel en het dorp werden in deze visie betrokken, zodat men zonder overdrijving kan spreken van een 'Gesamtkunstwerk'. Het gaat hier om de schepping van een unieke, bijzondere wereld, waarin allerlei aspecten van de menselijke creativiteit tot bloei konden komen.

Kijk voor meer informatie op www.kasteeldehaar.nl

Deel dit artikel:
Ik heb belangstelling  Ik heb belangstelling

Grondbank Haarzicht
Omgevingsmanager: Bert Oskam
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
030-609 72 96
info@haarzichtvleuten.nl

Grondbank Haarzicht
Ligging van het project